Dortmund de stad

Tussen 880  en 890 wordt Dortmund voor het eerst vermeld als Trutmundi. In 952 wordt het een stad (vicus) genoemd. In 1226 is het een rijksstad. In 1523 wordt de reformatie toegestaan, maar niet integraal ingevoerd, maar in 1570 wordt er door het stadsbestuur totaal voor de reformatie gekozen.

Als het graafschap Mark in 1609 aan Brandenburg-Pruisen valt, komt de zelfstandigheid van de rijksstad onder sterke druk te staan. In 1803 wordt Dortmund bij het vorstendom Nassau-Dillenburg gevoegd, waardoor haar tijd als vrije rijksstad ten einde komt.

Omdat de vorst, in Nederland beter bekend als stadhouder Willem V, geen geroofde landen wil, neemt zijn zoon, de latere koning Willem 1, bezit van de nieuwe gebieden. De prins van Oranje houdt op 30 juni 1806 zijn intocht in de stad.

Als graafschap Dortmund gaat het deel uitmaken van het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda. Op 12 juli 1806 worden in de Rijnbonakte de meeste Nassause vorstendommen gemediatiseerd en in de volgende tijd gaat ook de rest verloren. In oktober 1806 wordt het graafschap door Franse troepen bezet en pas op 1 maart 1808 wordt het bij het groothertogdom Berg gevoegd.

Het is daar de hoofdstad van het Ruhr-departement. Op het congres van Wenen in 1805 wordt het hele groothertogdom Berg, dus ook Dortmund bij het koningrijk Pruisen gevoegd. Bier, geschiedenis en kerken dat zijn de trefwoorden die onomstotelijk verbonden zijn met Dortmund. Een stad van meer dan 600.000 inwoners heeft uiteraard ook een belangrijk shoppingcentrum.

Hiervoor moet je in de voetgangerszone zijn. Het best parkeer je de auto aan het Westfalenpark (sportcentrum) waar er een P+R zone is ingericht. De geschiedenis van Dortmund gaat meer dan 1000 jaar terug. Het is de handel die de stad heeft groot gemaakt.

In de 19de eeuw heeft de zware industrie de welstand nog verhoogd. Mijnen en staal waren de belangrijkste inkomstenbronnen. De mijnen zijn gesloten, de staalindustrie is overgebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad een belangrijk doelwit voor de geallieerden.

Alleen de Marienkirche bleef overeind. In geen enkele Duitste stad wordt zoveel bier geproduceerd als in Dortmund, ca. 600 miljoen liter per jaar. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er een brouwerijmuseum is. Je kan dit vinden in de Märkische Strasse.

De belangrijkste bezienswaardigheden en het shoppinggedeelte bevinden zich echter in de oude stadskern binnen de oude stadsmuur die nu een kleine ring is. Het centraal station (Hauptbahnhof) is ook daar gesitueerd. Aan dit station ligt het Museum für Kunst- und Kulturgeschichte waar je alles verneemt over de rijke geschiedenis van de stad.

Voor moderne kunst moet je in het Museum am Ostwall zijn, ook aan de kleine ring gelegen. Het bezit een belangrijke collectie door een schenking. Er zijn nog een paar kleinere musea met lokale thema’s.

In de voetgangerszone echter hebben we 4 kerken, waarvan 3 zeker de moeite lonen voor een bezoek te brengen: de Marienkirche is de oudste met bierbrouwers afgebeeld boven de koorstoelen.

Daar tegenover staat de Reinoldikirche die heropgebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog, dit is de hoofdkerk.

Ook leuk is de Petrikirche met een Antwerps kunstwerk als attractie: een 16de eeuws houten hoogaltaar met vergulde figuren.Dat Dortmund een industriestad is zal je niet merken.

De stadskern bruist van het leven.Wie even wil ontsnappen uit de drukte kan dit doen in het Westfalenpark, een grote groene sport- en recreatiezone aan de rand van de stad.

dortmund skyline einzeln